Бъдещи четвъртокласници,

изберете и прочетете някои от предложените книги
в зависимост от предпочитанията и възможностите си!

 

БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА

1. КАРАЛИЙЧЕВ, Ангел -  "АНЕТО"

2. КОНСТАНТИНОВ, Георги - "Приключенията на Туфо Рижия пират"

3. ЕНЕВ, Златко - "Паркът на призраците"

4. ПЕТРОВ, Валери- " Пет приказки"

5. ПЕНЧЕВА, Станка - " Мили бате!...: Писмата на един дакел"

6. ЕЛИН ПЕЛИН - " Ян Бибиян ; Ян Бибиян на луната"

 

ЧУЖДЕСТРАННА ЛИТЕРАТУРА

 

1. МАЛО, Хектор - " Приключенията на малката Пиерета"

2. ТВЕН, Марк - "Приключенията на Том Сойер"

3. ТРАВЪРЗ, Памела - " Мери Попинз"

4. ПУШКИН, Александър - " Приказки"

5. ЛАГЕРЛЬОФ, Селма - " Чудното пътуване на Нилс Холгерсон"

6. ДАЛ, Роалд - "Матилда"

7. ЛИНДГРЕН, Астрид - " Емил от Льонеберя"

8. Старогръцки митове и легенди

 

Представям Ви ...

Приказните видения на Златко Енев

Златко Енев е роден през 1961 година в Преслав. През 1989 година завършва философия в Софийския университет. От 2007 г. активно се занимава с издателска дейност в Интернет. Живее и работи в Берлин.
Досега има издадени: детската трилогия "Гората на призраците", "Паркът на призраците" и "Пустинята на призраците", книги за възрастни: "Една седмица в рая" и "Жегата като въплащение на българското", много разкази и есета.
Книгите за деца на Златко Енев често са наричани "българският Хари Потър". Светът на детската трилогия е населен с причудливи животни, растения, призраци и чудовища. Чрез тях авторът казва поучителни и интересни неща на малките читатели. Втората част на трилогията, "Паркът на призраците", е отличена от Съюза на българските писатели като най-добра детска книга за 2003 година, а части от нея са включени в читанката за четвърти клас на издателство "Булвест".
Оригиналното фентъзи има и своя web вариант - като игра и комикс, и е преведено на много езици, между които и китайски.

Червенокосото Ане живее  щастливо заедно с Мама в малка къща накрая на града. С помощта на добрия магьосник Нерод Лапцев един ден тя попада в омагьосаната Гора на призраците. Озовавайки се в чужд, дори враждебен свят, Червенокоска преминава през безброй приключения и започва да разбира, че всичко зависи от отговора на въпроса: "Кои са призраците...?". Постепенно горделивото момиченце се превръща в отговорна, състрадателна и разумна девойка....

 

"Паркът на призраците" е втората част от трилогията. Червенокосото Ане отново е принудена да се върне във вълшебната гора.  Негодникът Хайно е превърнал гората в огромен парк за развлечения. Старите приятели на Ането се намират в сериозна опасност... Дали тя ще успее да се справи с армията от паяци? Защо вълшебникът Нерод Лапцев не се е намесил в развоя на събитията? Само твърда решителност, упоритост и смелост могат да дадат отговори на тези въпроси. Трудностите ще научат Червенокоска да се вглежда не само в себе си, но и в околните, и да прави добро.

 

Голяма скука е да се ходи на училище, след като вече си бил в Гората на призраците.  Именно такива мисли измъчват Ането в началото на третата книга "Пустинята на призраците". И този път я очакват неприятни изненади и хиляди препятствия. Гората се е превърнала в пустиня, изпълнена със страховити чудовища, които всяват страх на младата пътешественичка Червенокоска. Ще има ли смелостта да разкрие поредната тайна на магическия свят? На всичко отгоре новият й спътник, Петър, непрекъснато хленчи и изнервя положението. Нещата започват да се развиват с шеметна бързина...

Представям Ви ...

                                              Роалд Дал

Английският писател от норвежки произход Роалд Дал е роден в Уелс на 13 септември 1916 г. Завършва образованието си в Англия и работи като служител в компанията “Шел”. Сражава се като пилот във Втората световна война. След това се отдава на писателска дейност. Умира на 74 годишна възраст през 1990 г.

Изключителна популярност му донасят забавните криминални “Разкази с неочакван край”. Романите му за деца “Матилда” /спечелил награда за детска книга/, “Вещиците” /награда “Уитбрет” през 1983 г./, “Чарли и шоколадовата фабрика”, “Магическият пръст” и др. го нареждат сред най-добрите автори в английската литература за деца през втората половина на 20 век. Някои от тях влизат в задължителните учебни програми в редица страни по света.

През 2006 г. по целия свят започва да се празнува Денят на Роалд Дал на 13 септември в чест на неговия рожден ден.

Представям Ви ...

          Свети във морето
          На детските игри
         Бисерче, което
         Ни прави по-добри...
   Съдържание
   Бяла приказка
   Копче за сън
   Меко казано
   В лунната стая
   Пук!

 

 

Представям Ви ...

 

      Селма Лагерльоф е родена в Западна Швеция през 1858 година. Завършва висшия кралски колеж за подготовка на учителки. Автор е на повече от тридесет книги. През 1909 година е удостоена с Нобелова награда за литература.

       

 

 

 

       

      Момченцето Нилс Холгерсон се смалява и лети върху гърба на голям гъсок от Сконе до Лапландия и обратно. По пътя си към Лапландия ятото прелита по брега на Ботническия залив, а на връщане през вътрешността на Швеция. Нилс вижда всички провинции на своята страна, преживява фантастични приключения и научава много неща за културата и историята на всяка провинция.

 

Изпитанията на малката Пиерета - Хектор Мало - Представям Ви ...

 

Как ще се почувствате, ако сте само на дванадесет години и останете без пари и близки в огромния и непознат Париж? Можете да разчитате само на себе си. Но с какво може да ви помогне то, освен да ви погали с меката си муцунка? Единственият ви шанс е да намерите богатия си дядо. Ала той живее далече от Париж и дори не е чувал за вас. С всичко трябва да се справи малката Пиерета!
Дали тя ще се изгуби сред опасностите, които дебнат отвсякъде? Ще съумее ли да преодолее всички изпитания и да намери щастието си?